Glokom

Glokom hastalığında hastalık belirtileri hemen ortaya çıkmaz. Optik sinire verilen hasar zaman ile yavaş bir şekilde ortaya çıkabilir. Son aşamaya gelene kadar görme durumunda bir değişiklik fark etmeyebilirsiniz.
Göz Hastalıkları
Hangi Bölüm
2022-11-13 22:37:27
Güncellenme Tarihi

Glokom nedir ?

Glokom, görme fonksiyonunu sağlayan optik sinire zarar veren, görme kaybına kadar gidebilen bir göz hastalığıdır. Bu hasar genellikle gözünüzde ki anormal derecede yüksek basıncın optik sinire zarar vermesinden kaynaklanır.

Glokom, 60 yaşın üzerindeki insanlar için görme kaybına sebep olan en önemli nedenlerinden biridir. Her yaşta ortaya çıkabilir, ancak 60 yaş üstü erişkinlerde daha sık görülür.

Glokom hastalığında hastalık belirtileri hemen ortaya çıkmaz. Optik sinire verilen hasar zaman ile yavaş bir şekilde ortaya çıkabilir. Son aşamaya gelene kadar görme durumunda bir değişiklik fark etmeyebilirsiniz.

Glokomdan kaynaklanan görme kaybı düzeltilemediğinden, erken aşamalarında tanı konulabilmesi ve uygun şekilde tedavi edilebilmesi için göz basıncınızın ölçümlerini içeren düzenli göz muayeneleri yapmanız önemlidir. Glokom erken tanınırsa, görme kaybı yavaşlatılabilir veya önlenebilir.

Nedenleri

Gözün ön kısmı berrak bir sıvı ile doludur. Bu sıvı sürekli olarak üretilir ve sabit bir basınç korunarak sürekli gözden dışarı akar. Sıvı gözden düzgün bir şekilde akmazsa, basınç artarak glokoma neden olur.

Glokom Türleri

Vakaların üçte ikisi Primer glokom veya kronik açık açılı glokom olmakla beraber bunlar en yaygın türdür. 'Drenaj açısı' (sıvının gözden çıktığı alan) açık göründüğünde, ancak düzgün çalışmadığında ve göz içindeki basınç arttığında ortaya çıkar. Bazen gözün drenaj açısı giderek daralabilir ve kapanabilir, buna kronik açı kapanması denir. Drenaj açısı aniden kapanırsa buna akut açı kapanması denir.

Akut açı kapanması glokomu, şiddetli ani basınç artışına neden olur ve tipik olarak kızarıklığın gelişmesiyle ilgilidir. Görme bulanıklaşabilir ve parlak ışıklar görülebilir. Diğer belirtiler özellikle Bölgesel baş ağrısı ve buna eşlik eden mide bulantısı ve kusmadır. Kronik açı kapanması kademeli basınca yol açar, ancak göz damlası gibi standart ilaçlara iyi yanıt vermez.

Belirtiler

Yükselen göz basıncı, akut açı kapanması glokomunda olduğu gibi, hızlı bir şekilde yükselmediği sürece hissedilemez, bu nedenle çoğu hasta glokomu olduğunun farkında değildir. Akut açılı glokomun belirtileri yukarıda belirtilmiştir.

Teşhis

Glokomu tespit etmenin en iyi yolu düzenli göz muayenesidir. Muayene sıvı basıncını ölçecek, drenaj açısını inceleyecek, görsel alanları test edecek ve optik siniri inceleyecektir. Test yaklaşık olarak 20 ila 45 dakika arasında sürmektedir.

Risk faktörleri

Araştırmalar, bazı faktörlerin glokom gelişme riskini artırabileceğini düşündürmektedir;

  • Yaş
  • Aile öyküsü,
  • Gözde meydana gelen ciddi yaralanmalar
  • Diğer göz hastalıkları
  • Yüksek göz tansiyonu,
  • Yakın görüşlü veya miyop hastalar.

Tedavi

Farklı Glokom türlerini tedavi etmek için göz damlaları, oral ilaçlar ve / veya cerrahi kullanılır. Bir göz doktoru, hangi tedavi seçeneğinin size en uygun olduğuna karar verebilir.