Çene Kisti
Çene tümörleri veya Çene kistleri nedir ?
Çene kemiğinde veya ağız ve yüzdeki yumuşak dokularda gelişen genelik ile iyi huylu kitlelerdir. Çene tümörleri ve çene kistleri, büyüklük ve ağrı bakımından değişiklik gösterebilir.
Çene kitleleri genellikle iyi huylu tümörlerdir. Ancak bazı durumlarda çok hızlı büyüyebilir ve çevresindeki kemik ve dokuyu içine alacak şekilde büyürler. Bu büyüme sonucundan dişlerin yeri değişebilir.
Çene Tümör Tipleri Nelerdir ?
- Ameloblastom : Bu nispeten yaygın, yavaş büyüyen, genellikle iyi huylu bir tümördür. Çene üzerinde en sık rastlanan tümörlerdir. Çok nadir agresif büyür veya metastaz yapar. Cerrahi sonrası tekrar etme olasılığı fazladır.
- Merkezi dev hücreli granülom : Alt çenenin ön kısmında en sık görülen iyi huylu kistlerdir. Bu kistlerin bazıları hızla büyüyebilir, ağrıya neden olabilir ve kemikte lezyonlara sebep olabilir. Cerrahi tedaviden sonra tekrarlama eğilimi gösterebilir.
- Dentigeröz kist
- Odontojenik keratokist
- Odontojenik miksoma
- Odontoma
- Diğer Tipler
Çene Tümörleri Nedenleri ?
Nedenleri günümüzde bilinmemektedir. Erkekler ve kadınları eşit oranlarda etkiler. Her yaş grubunu etkileyebilir. Her yaşta ortaya çıkabilmesine rağmen en sık 30-40 yaş arası hastalarda görülür ve 10 yaşın altındaki çocuklarda nispeten nadirdir.
Çene Tümörleri Belirtileri ?
Çene tümörleri genellikle büyük bir boyuta gelene hiçbir belirti vermez. Genellikle rutin diş muaynesi sırasında fark edilir.
Çene tümörlerinde belirtiler şu şekilde görülebilir :
- Çenede ağrısız şişlik
- Dişlerin geç çıkması
- Birden fazla dişin hareketli halde olması
- Konuşmada zorluk
- Ağız ülserleri
- Çeneyi kapatırken dişlerin tam oturmaması.