Beyin Sarsıntısı
Beyin Sarsıntısı nedir ?
Beyin sarsıntısı, beyin fonksiyonlarını etkileyen travmatik bir olaydır. Beyin Sarsıntısı geçiren çoğu insan 2 hafta içinde kendiliğinden iyileşir, ancak komplikasyonlar ortaya çıkabilir.
Beyin Sarsıntısı geçiren kişilerin dinlenmesi ve iyileşme sürecinin izlenmesi önemlidir. Oluşan etkiler genellikle geçicidir. Ancak baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, hafıza sorunları, denge kaybı ve koordinasyon bozuklukları gibi sorunlar içermektedir.
Beyin sarsıntılarına genel olarak kafa travmaları neden olur. Baş ve vücudun üst kısmını şiddetli bir şekilde sallamak da beyin sarsıntısına yol açmaktadır genellikle en sık neden yüksekten düşmedir. Spor sırasında ki kazalar, trafik kazaları diğer nedenler içerisinde gösterilebilir.
Beyin Sarsıntısı belirtileri ?
- Boyun ağrısı veya hassasiyeti
- Çift görme veya bulanık görme
- Kollarda veya bacaklarda karıncalanma veya güçsüzlük
- Şiddetli baş ağrısı
- Nöbet geçirme
- Bilinç kaybı
- Kusma
- Aşırı heyecanlı veya endişeli olma hissi
- Dikkat sorunları
- Denge kaybı
- Baş dönmesi.
Beyin sarsıntısı tedavisi
Beyin sarsıntısı geçirdiğinizi düşünüyorsanız Acil Servise başvurmak ilk yapılması gereken işlemdir. Bu aşamadan sonra doktorunuz tarafından bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemleri istenebilir.
Görüntüleme tamamen normal olsa bile sizi belirli bir süre gözlem amacı ile hastaneye yatırabilirler. Özellikle ile 24-48 belirtilerinizi takip etmeniz ve şiddetlendiğinde tekrar hastaneye başvurmanız çok önemlidir.
Genellikle
şikayetleriniz 2 hafta içerisinde tamamen geçer. 2 haftadan uzun süren
belirtiler yaşarsanız tekrar doktorunuza başvurmanız gereklidir. Bu
süreç içerisinde aşırı yoğun fiziksel aktivitelerden kaçınmanız
önemlidir.