Benign Prostat Hiperplazisi

Prostat, üretranın üst kısmını (mesane ile penisin ucu arasındaki idrar yolu) çevrelediğinden, prostatınız büyüdüğünde, üretrayı daraltır. Bu durum mesane tabanına baskı uygular. İdrarın geçişini bu nedenle çeşitli şekillerde etkileyebilir.
Üroloji
Hangi Bölüm
2023-01-11 00:07:04
Güncellenme Tarihi

Benign Prostat Hiperplazisi nedir ?

İyi huylu prostat büyümesi (BPH), prostat bezinin iyi huylu büyümesi giden bir hastalıktır. En yaygın prostat hastalığıdır

Prostat, üretranın üst kısmını (mesane ile penisin ucu arasındaki idrar yolu) çevrelediğinden, prostatınız büyüdüğünde, üretrayı daraltır. Bu durum mesane tabanına baskı uygular. İdrarın geçişini bu nedenle çeşitli şekillerde etkileyebilir.

Nedeni Nedir ?

Prostat büyümesinin nedeni bilinmemektedir, ancak erkekler yaşlandıkça yaşanan hormonal değişikliklerle bağlantılı olduğu düşünülmektedir.

Erkek cinsiyet hormonu testosteron prostatın boyut olarak büyümesini sağlar. Yaşlandıkça prostat büyür. Ergenlik çağında, testosteron seviyeniz artmaya başlar. Ergenlik döneminde, prostat büyüklüğünün yaklaşık sekiz katı kadar büyür. 

21 ile 50 yaşları arasında prostat boyutu iki katına çıkar. 50-80 yaşları arasında tekrar boyutu iki katına çıkar. Yaş ile devam eden bu büyümenin nedenlerini bilmiyoruz.

Belirtileri Nedir ?

Prostat penis ve mesane arasındaki bulunan bir bezdir. Prostat büyürse, mesaneye ve idrarın geçtiği tüp olan üretra üzerine baskı yapabilir. Bu, idrar yapma şeklinizi etkileyebilir. İyi huylu prostat büyümesi belirtileri şu şekilde ortaya çıkabilir:

  • İdrarı yapmakta zorluk
  • Sık idrara çıkma ihtiyacı
  • Mesane torbanızı boşaltmada problem.

İyi huylu prostat hipertrofisi nasıl teşhis edilir?

Doktor tarafından makattan prostata ulaşılarak prostatın büyüklüğü veya düzensiz yapıların muayenesini içerir. Ayrıca:

  • Laboratuar testleri
  • Biyopsi ve ultrason gibi ek uygulamalar yapılabilir.

BPH nasıl tedavi edilir?

İyi huylu prostat büyümesi (BPH) tedavisi genellikle hastanın gösterdiği belirtilere göre değişkenlik gösterir. Tedavi seçenekleri şu şekilde olabilir:

  • Eğer hastanın gösterdiği belirtiler çok hafif ise herhangi bir tedavi verilmez
  • Görülen belirtiler kişiyi rahatsız edecek düzeye geldiyse çeşitli ilaçlar kullanılır
  • Hastanın gösterdiği belirtiler günlük yaşamı etkilemeye başladığında cerrahi bir seçenek olarak düşünülür. Prostat rezeksiyonu (TURP) , Lazer tedavisi ve prostatın transüretral insizyonu gibi çeşitli cerrahi yöntemler tercih edilebilir. Hangi cerrahi işlemin size daha uygun olduğuna doktorunuz ile birlikte karar vermelisiniz.