Ayak Bileği Bağ Yaralanması

Ayak bileği burkulması olarak da bilinen ayak bileği bağ yaralanması, herhangi bir atletik olay sırasında veya günlük aktiviteler sırasında ayağın ani bir bükülme hareketinden kaynaklanabilir. En yaygın ortopedik yaralanmalardan biridir.
Ortopedi
Hangi Bölüm
2022-12-09 23:21:05
Güncellenme Tarihi

Ayak Bileği Bağ Yaralanması nedir ?

Ayak bileği bağ yaralanmaları, ayak bileğinin burkulmasından kaynaklanır. Bağ yaralanması olduğunda ayak içe doğru yön değiştirecektir. Bu durum dış taraftaki bağların gerilmiş veya yırtılmış olduğu anlamına gelebilir. 

Sadece bazı ligament liflerinin yırtıldığı (derece 1 veya 2) hafif bir dizi ayak bileği yaralanması oluşabilir. Fakat aynı zamanda ayak bileği ligamenti de tamamen yırtılabilir. Ayak bileği yaralanmasının en ciddi şekli, birkaç ayak bileği bağının tamamen yırtılmış olmasıdır.

Ayak bileği burkulması olarak da bilinen ayak bileği bağ yaralanması, herhangi bir atletik olay sırasında veya günlük aktiviteler sırasında ayağın ani bir bükülme hareketinden kaynaklanabilir. En yaygın ortopedik yaralanmalardan biridir.

Ligamentler, kemikleri birbirine bağlayan elastik dokulardan oluşur. Eklemi birbirine bağlayarak ekleme stabilite ve destek sağlarlar. Bağlar, ayak bileği eklemini anormal hareketlerden korur ve hareket sırasında eklemi stabilize eder. Gerilme kuvvetinden daha büyük bir kuvvet ile karşılaşan bağlar kısmen veya tamamen yırtılabilir.

Belirtileri

Görülen en önemli belirti ayak bileğinde ağrıdır. Diğer ayak bileği bağ yaralanması belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Ayak bileğinde şişme ve morarma
  • Ayak bileği ekleminin harketleri sırasında ağrı
  • Yürüme güçlüğü gibi belirtiler ağrı ile beraber görülebilir.

Tedavi

Ayak bileği bağ yaralanmalarında ilk tedavi  2-3 gün süresince Rice Protokolüdür. Bu tedavi yöntemi şu basamaklardan oluşur.

  • Dinlenme: Yaralı veya ağrılı bölgeyi dinlendirin ve koruyun. Özellikle 48 ile 72 saat boyunca o bölgeyi hi. bir aktivitede kullanmayın.
  • Buz: Soğuk, ağrıyı ve şişliği azaltacaktır. Şişmeyi önlemek veya en aza indirmek için hemen bir buz veya soğuk paket uygulayın. Buz veya soğuk paketi 10 ila 20 dakika, günde 3 veya daha fazla kez uygulayın. 48 ile 72 saat sonra, şişlik gittiyse, ağrıyan bölgeye ısı uygulayın. Doğrudan cilde buz veya ısı uygulamayın. Cilde uygulamadan önce soğuk veya ısı paketinin üzerine bir havlu koyun.
  • Sıkıştırma: Yaralı veya ağrılı bölgeyi elastik bir bandajla sarmak şişmeyi azaltmaya yardımcı olacaktır. Ancak çok sıkı sarmayın eğer sararsanız etkilenen bölgenin daha fazla şişmesine neden olabilirsiniz. Özellikle bandajın altında uyuşma veya karıncalanma gibi belirtiler bandajın sıkı sarıldığını gösterir.
  • Yükseklik: Etkilenen bölgeyi kalp hizasından daha yukarıda tutmanız gerekir (elevasyon). Bu şişmeyi en aza indirmek için kullanılır.

İlk Tedavi sonrasında ağrı kesiciler ile beraber ayak bileği stabilizasyonu için ortezler veya elastik bandajlar kullanılabilir. Bu aşamadan sonra fizik tedavi ile yapılan egzersizler ile ayak bileği güçlendirilir ve hareket ile oluşan ağrı azaltılmaya çalışılır.

Bütün tedavi yöntemleri ile  geçmeyen yada eklem hareketlerinde hareket kısıtlılığı, pozisyonel ağrı ve yürüyüş bozuklukları durumunda cerrahi yöntemlere başvurulur.